Nieuws en promoties

In welke landen zijn sneeuwkettingen verplicht?

In welke landen zijn sneeuwkettingen verplicht?

Verkeersbord sneeuwkettingenVolgens de wetgeving mogen sneeuwkettingen in België enkel geplaatst worden bij sneeuw en ijzel, maar net zoals in alle landen mogen ze niet aangebracht worden als ze het wegdek kunnen beschadigen. U mag dus geen sneeuwkettingen gebruiken op wegen met weinig sneeuw of waarop de sneeuw aan het smelten is.

De Europese wetgeving voor het gebruik van sneeuwkettingen kan per land verschillen. De verplichting om op bepaalde wegen sneeuwkettingen te gebruiken, wordt aangegeven met een speciaal verkeersbord. Let op! Deze verplichting kan ook van toepassing zijn buiten het winterseizoen. Vooral de weersomstandigheden zijn bepalend. Het gebod geldt overigens voor alle voertuigtypes – auto’s, 4x4’s, SUV’s, MPV’s, mobilhomes, bestelbussen, touringcars, bedrijfswagens en trucks.

  • De regel is van kracht in de Alpen – Frankrijk, Zwitserland, Italië en Oostenrijk – evenals in vele andere landen waar rijden op sommige besneeuwde wegen gevaarlijk kan zijn. Denk aan Duitsland, Tsjechië, Spanje, Polen,…In Italië is het op grote stukken van de snelweg verplicht sneeuwkettingen bij te hebben en veel provincies en regio’s vaardigen sneeuwvoorschriften uit voor het huidige winterseizoen.
  • In Noorwegen, Zweden en Finland moet je sneeuwkettingen aan boord te hebben, zodat ze kunnen gemonteerd worden wanneer de staat van de weg dit vereist. In Oostenrijk is de verplichting voor het meenemen van sneeuwkettingen van kracht tussen 1 november en 15 april.

Weet wel – de verplichting geldt ook als de wagen voorzien is van winterbanden.

Leeft u de verplichting om sneeuwkettingen te gebruiken niet na, dan loopt u het risico op een (zware) boete. Ook kan dit bij van ongelukken of aanrijdingen een invloed op de medeaansprakelijkheid hebben.

Vind de gepaste sneeuwkettingen voor uw wagen!

Leasingformules voor bedrijven

Bent u de eigenaar van een wagenpark? Beheert u een leasevloot? Wilt u uw werknemers een aantrekkelijke extra dienst kunnen leveren? Dan vindt u in BOSTHON Sport uw ideale partner. Maak kennis met onze leasingformules voor bedrijven.

Meer ruimte voor uw bagage?

Sneeuwzekere oplossingen