Nieuws en promoties

Sneller dan 130 kilometer per uur in Duitsland? Dit riskeer je!

De Duitse Autobahn staat te boek als dé plek om het gaspedaal eens flink in te trappen. Maar klopt dat wel? We helderen graag op!

Onderweg naar je vakantiebestemming? Dan kan het wel eens gebeuren dat je door Duitsland rijdt. Op de Duitse autosnelwegen geldt algemeen gesteld een aanbevolen maximale snelheid van 130 kilometer per uur. Geen wettelijk voorschrift, maar wèl een richtlijn voor veilig en verantwoord rijgedrag. De ‘aanbeveling’ houdt dan ook in dat je dus niet verplicht bent om je aan dat maximum te houden. Jaag je de snelheidsnaald dus richting 150, 180 of zelfs meer dan 200 kilometer per uur? Dan krijg je daar niet per se een boete voor.

Let op – niet overal!

Voorstanders van de aanbevolen maximumsnelheid benadrukken dat het risico op verkeersongevallen sterk afneemt. De reactietijd blijft weliswaar hetzelfde, maar de afgelegde afstand vermindert sterk, wat de kans op botsingen drastisch naar beneden haalt.

De aanbevolen maximumsnelheid van 130 kilometer per uur geldt voor de meeste delen van de Duitse Autobahn, maar er zijn nog steeds situaties zijn waarin snelheidsbeperkingen van kracht zijn. In de buurt van steden, in zones met specifieke milieueisen of verkeersomstandigheden en in de buurt van wegwerkzaamheden is dat meestal het geval.

Boetes en strafpunten

Wordt er een snelheidsbeperking aangegeven, dien je je daar strikt aan te houden. Doe je dat niet, dan volgt een boete. En dat boetebedrag kan aanzienlijk oplopen, vooral bij extreme snelheidsovertredingen.

Bovendien kan een overschrijding van de maximumsnelheid in een bepaalde zone leiden tot strafpunten op je rijbewijs. Duitsland hanteert namelijk een strafpuntensysteem op het rijbewijs en die regels gelden óók voor bestuurders uit het buitenland. Voor elk boetebedrag vanaf 60 euro én voor specifieke verkeersmisdrijven zoals dronken rijden, een vluchtmisdrijf, het negeren van verkeerslichten of -borden, … riskeer je een aantal strafpunten aangesmeerd te worden.

Wat bij een ongeval?

Raak je betrokken bij een verkeersongeval en reed je sneller dan 130 kilometer per uur? Dan blijft dat zeker niet altijd zonder juridische en financiële gevolgen. Oordeelt de rechter dat het ongeval voorkomen had kunnen worden als je de aanbevolen snelheid had aangehouden, dan kan dit van invloed zijn op de verdeling van de aansprakelijkheid en de eventuele schadevergoeding. Het gerecht neemt daarbij zo veel mogelijk elementen van de ongevalssituatie in ogenschouw.

Het milieu vaart er wel bij …

De aanbevolen maximumsnelheid op de Duitse snelwegen heeft niet alleen invloed op verkeersveiligheid, maar ook op het milieu. Hogere snelheden jagen de motor richting grotere toerentallen, waardoor er meer brandstof verbruikt wordt. Dat brengt ook extra uitstoot van schadelijke stoffen – koolstofdioxide en stikstofoxiden – met zich mee, hetgeen de luchtvervuiling en het broeikaseffect niet ten goede komt. Tot slot gaan hogere snelheden gepaard met een verhoogde geluidsoverlast, en dat is dan weer nefast voor fauna en flora in de omgeving.

Ons advies

Stel, je hebt een trip van 300 kilometer over de Duitse snelwegen voor de boeg. Hou je je aan de geadviseerde maximumsnelheid, dan doe je daar 2 uur en 18 minuten over. Da’s net iets meer dan de triptijd die we graag als veilig bestempelen, want na twee uur rijden doe je er goed aan een kwartiertje pauze in te lassen.

Rijd je tien kilometer per uur sneller, dan klok je na 300 kilometer af op 2 uur en 8 minuten. Zet je die tien uitgespaarde minuten af ten opzichte van het grotere geheel, een hoger brandstofverbruik, voortdurende rijbaanwissels en het risico op verhoogde aansprakelijkheid bij een ongeval, dan valt je ‘winst’ te verwaarlozen … Bovendien – de extra opgelopen vermoeidheid investeer je best integraal terug in een iets langere rustpauze …

Leasingformules voor bedrijven

Bent u de eigenaar van een wagenpark? Beheert u een leasevloot? Wilt u uw werknemers een aantrekkelijke extra dienst kunnen leveren? Dan vindt u in BOSTHON Sport uw ideale partner. Maak kennis met onze leasingformules voor bedrijven.

Meer ruimte voor uw bagage?

Sneeuwzekere oplossingen

Onze bedrijfsinfo

Ondernemingsnummer – 0773.275.585

BTW-nummer – BTW BE 0773 275 585