Nieuws en promoties

Hitte-alarm! Welke voorwerpen haal je uit je auto?

Met de airco hou je het tijdens warme dagen lekker fris in de wagen. Maar staat je auto stil, dan verandert je wagen al snel in een sauna. Tijdens een mooie zomerdag bereikt de binnentemperatuur in minder dan tien minuten 40 graden en méér. Bepaalde voorwerpen moet je dan ook zeker uit je wagen halen.

Verwijder alvast alle elektronische apparaten op batterijen. De accu’s waarderen de hitte allerminst, waardoor hun levensduur aanzienlijk en blijvend worden verkort. Ook andere delen van elektronische apparaten lopen het risico op beschadiging – denk aan het lcd-scherm, de plastic behuizing en de lijm die het hele toestel bij elkaar houdt. Haal die tablet, smartphone, powerbank, laptop en draagbare navigatiesystemen dus weg uit de cabine. Als je de spullen écht moet laten liggen, is de kofferbak een iets betere keuze.

Ontploffingsgevaar!

Tijdens een hittegolf is het noodzakelijk om voldoende te drinken. Laat geen blikjes frisdrank in je wagen achter, want de druk in het blikje neemt immers sterk toe, met ontploffingsgevaar als mogelijk risico. Gevolg — een kleverig interieur. Hetzelfde geldt trouwens voor deodorant of zonnecrème in spuitbusvorm. Roker? Denk aan je aansteker, want ook die kan exploderen door de verhitting van de vloeistof of het gas. Neem je aansteker daarom altijd mee in je tas of in je zak om elk risico te vermijden.

En ook je waterfles laat je best niet op het dashboard achter, en dat omwille van het zogenaamde ‘vergrootglaseffect’. Het water bundelt immers de parallelle zonnestralen op één punt, wat brand kan veroorzaken. Tot slot — sommige cosmetische producten gruwelen van hitte. Zo smelt lippenstift en is je nagellak is na een middagje braden voor de afvalbak. Ook kan het flesje barsten, en probeer dàt dan maar eens schoon te maken!

Hou je wagen koel

Een voor de hand liggende tip — zoek een overdekte parkeerplaats. Kan je enkel in de open lucht parkeren, ga dan op zoek naar een schaduwrijke zone onder een boom. Hou er evenwel rekening mee dat dat specifieke plekje twee uur later wel volledig in de zon kan liggen.

Slimmeriken combineren dit schaduwparkeren dan ook met het leggen van een aluminium zonnescherm. Het dashboard absorbeert immers erg veel warmte. Is het buiten 30 graden Celsius, dan loopt de contacttemperatuur op het dashboard al snel op tot 90 graden Celsius en meer. Tip — leg het zonnescherm óp de voorruit. Zo reflecteer je de hitte nog voor die in je auto zit. Geen zonnescherm? Ook met een handdoek of deken kan je verder. Iets minder praktisch, maar wel effectiever om je geparkeerde auto koel te houden — de halfgarage. Dit is eigenlijk een halve autohoes die alle ruiten én het dak van je auto bedekt.

Omdat gesloten autoruiten de warme lucht vasthouden, kan je overwegen je ramen een klein beetje te openen. Zo ontstaat er een lichte, verkoelende luchtstroom. Beschikt je voertuig over een schuifdak en is er geen regen op komst, kan het dak gedeeltelijk open. Verminder de kans op diefstal en hou de openingen beperkt.

Een iets permanentere oplossing — getinte ramen. Daarmee druk je de binnentemperatuur ook een tweetal graden naar beneden. Bovendien werkt deze maatregel ook tijdens het rijden. Voor je zelf creatief aan de slag gaat of een bedrijfje onder de arm neemt, is het goed om weten dat elk land specifieke eisen stelt aan de lichtdoorlatendheid van je autoruiten. Ook kan je niet zomaar alle ramen laten tinten.

In de markt voor een nieuwe wagen? Ga voor een witte lak, want dat reflecteert het zonlicht. Of overweeg een witte wrapbeurt!

Leasingformules voor bedrijven

Bent u de eigenaar van een wagenpark? Beheert u een leasevloot? Wilt u uw werknemers een aantrekkelijke extra dienst kunnen leveren? Dan vindt u in BOSTHON Sport uw ideale partner. Maak kennis met onze leasingformules voor bedrijven.

Meer ruimte voor uw bagage?

Sneeuwzekere oplossingen

Onze bedrijfsinfo

Ondernemingsnummer – 0773.275.585

BTW-nummer – BTW BE 0773 275 585