
Heerlijk, dat zomerweer. Behalve als je in een oververhitte auto moet kruipen … Samen met het kwik van de buitenthermometer, loopt ook de boordtemperatuur zeer hoog op. En dat is niet enkel onaangenaam, maar zelfs erg gevaarlijk voor bestuurder en passagiers.
Na een nat voorjaar kijken we met z’n allen uit naar het prachtige zomerweer. Terrasjes, een uitgebreide barbecue, een mooie citytrip, … Zalig! Helaas brengen hete dagen ook gevaren met zich mee, vooral wanneer je in een bloedhete auto stapt …
Gelukkig is zo goed als elke nieuwe auto uitgerust met airconditioning. Een ideale manier om de temperatuur aan boord enigszins onder controle te houden. Maar zelfs dan blijft het opletten om oververhitting te vermijden. Zeker als de wagen lange tijd onbeschut in de zon heeft gestaan. De Vlaamse Automobielbond — kortweg VAB — plaatste drie auto’s een dag lang in de zon en tekende de temperaturen op.
Dodelijk gevaar
De hitte in een auto kan levensgevaarlijk zijn. Door het serre-effect stijgt de temperatuur razendsnel zodra de zon erop schijnt. Op een zomerse dag kan de temperatuur in het interieur gemakkelijk oplopen tot 50 graden Celsius. Dat kan in sommige gevallen dodelijk zijn, en al zeker wanneer je jezelf er gedurende een langere tijd aan blootstelt.
Laat kinderen of dieren dan ook nooit alleen achter in een auto die in de zon staat. Dit kan fatale gevolgen hebben! Baby’s zweten minder dan volwassenen, wat hun lichaamstemperatuur sneller doet oplopen. Al bij een lichaamstemperatuur van 39 graden Celsius treedt oververhitting op. En een temperatuur van 42 graden Celsius is dodelijk voor baby’s. De hersenen functioneren niet meer en organen vallen uit.
Helaas gebeurt het nog steeds regelmatig … Zie je dit gebeuren, aarzel dan niet en sla meteen een ruit in om het kind of dier uit de hete auto te bevrijden. Elke seconde telt.
35 graden? Hetzelfde als dronken rijden!
Zelfs onder schijnbaar normale omstandigheden kan de hitte in de auto gevaarlijk zijn. Als je auto langdurig in de zon heeft gestaan, blijft de warmte nog geruime tijd in het interieur hangen, zelfs als je de ramen opent en de ventilatie inschakelt. De ideale temperatuur aan boord is ongeveer 20 graden Celsius.
Onderzoek toont aan dat bij een interieurtemperatuur vanaf 27 graden Celsius inzittenden tekenen van vermoeidheid, concentratieproblemen en benauwdheid vertonen. Daarnaast worden oververhitte chauffeurs vaak ook agressiever en prikkelbaarder in het verkeer. Er wordt zelfs beweerd dat rijden met een te hoge boordtemperatuur even gevaarlijk is als rijden onder invloed van alcohol. Zo komt een interieurtemperatuur van 35 graden Celsius overeen met een alcoholpromillage van 0,5 in het bloed, oftewel een drietal pintjes.
Het is daarom essentieel om de auto bij extreme buitentemperaturen voldoende te ventileren, om zo de binnentemperatuur voldoende te doen dalen. Pas dan kan je veilig de baan op. Een airconditioningsysteem biedt natuurlijk uitkomst, maar stel de temperatuur niet te laag in om een temperatuurshock te voorkomen. Bij een buitentemperatuur van 30 graden Celsius stel je de boordtemperatuur best op 23 graden Celsius in.
Ook buiten de auto!
De extreme hitte is ook een aanslag op de buitenkant van je wagen. Zo kunnen je autobanden al na enkele jaren last krijgen van het zogenaamde ’droogrot’. Een voortdurende blootstelling aan UV-straling en extreme hitte doet de oliën in het rubbermengsel sneller opdrogen, waardoor je banden droog en broos worden. Zodra er kleine scheurtjes langs de zijwand of op het loopvlak te zien zijn, gaat het snel bergafwaarts en neemt het risico op een klapband tijdens het rijden zienderogen toe. Parkeer je wagen dan ook zoveel mogelijk in de schaduw om direct zonlicht op je banden te voorkomen, of bedek je banden met een hoes of handdoek. Ook het insmeren van de band met speciale bandenbeschermingsproducten helpt.
Gooi ‘m niet helemaal vol
Ook verdient het aanbeveling om je auto tijdens een hittegolf niet helemaal vol te tanken. Volgens de Automobilclub Kraftfahrer-Schutz, een Duitse autobond, zorgt extreme hitte ervoor dat benzine en diesel uitzetten. In de brandende zon zou er brandstof door de tankopening of de brandstof-ontluchting kunnen lekken. Dit is niet enkel schadelijk voor het milieu, maar ook je lak en bodembescherming zijn niet tuk op brandstof. In extreme gevallen kan er zelfs brand uitbreken. Slaat het tankpistool af, dan is de tank vol genoeg. Laat die laatste centiliters dus voor wat ze zijn.