
Heel wat automobilisten blijven in de zomermaanden op winterbanden rijden. Uit gemakzucht, omwille van vergetelheid of vanuit het idee kosten te vermijden. Maar is dat wel een goed idee? Hoegenaamd niet.
Een tiental jaar geleden waren de winters streng. Veel automobilisten gingen toen overstag — uit vrees om vast te geraken in de sneeuw kochten we massaal winterbanden. Maar ook hier lijkt de inflatie toe te slaan … Alsmaar vaker voeren we geen bandenwissels meer uit en rijden we dus de hele zomer met winterbanden.
Wat met je portemonnee?
Bespaar je op die manier echt geld? Nee. Dat becijferde verkeersinstituut VIAS. Reken even mee. Twee bandenwissels kosten gemiddeld 150 euro per jaar. Maar winterbanden verhogen het brandstofverbruik met 1 liter per 100 kilometer, wat neerkomt op een toename van gemiddeld 75 liter aan brandstof voor automobilisten die 15.000 kilometer per jaar rijden. Met de huidige benzeine- en dieselprijzen hebben we het zo dan al snel over een toegenomen brandstofkost van 120 euro. Voorlopig lijk je zo nog 30 euro per jaar te besparen …
Maar ook de extra slijtage van je winterbanden moet je in rekening brengen. Bij warm weer warmt het wegdek immers op tot soms meer dan 50 graden, en dat doet je winterband enorm afzien. Blijf je over een periode van tien jaar en met een gemiddelde afstand van 15.000 kilometer per jaar te allen tijde op winterbanden rijden, dan jaag je er volgens VIAS vijf winterbandensets door. Wissel je je banden wèl bij elk winter- en zomerseizoen, dan kom je in totaal toe met minder dan twee sets zomerbanden en twee sets winterbanden. Terwijl je winterbanden in totaal 3.700 euro kosten, betaal je voor de winter- en zomersets slechts 3.200 euro. Je jaarlijkse ‘winst’ smelt dus letterlijk weg!
Ook milieu- en veiligheidsimpact
Ook zijn er milieukosten — banden die sneller verslijten, veroorzaken immers meer fijne deeltjes in de lucht en in het water. Nog niet overtuigd? Verkeersinstituut VIAS waarschuwt stellig voor de veiligheidsrisico’s bij het gebruik van winterbanden in de zomer. Zo voerde de organisatie op een privécircuit onlangs enkele remtests uit. Bij 70 kilometer per uur is er net geen 4,5 meter aan extra weg nodig om tot volledige stilstand te komen. Dat stemt overeen met de lengte van een gemiddelde wagen. Aan een snelheid van 120 kilometer wordt je remweg zelfs 12,9 meter langer. Zo zou een auto met winterbanden nog 52 kilometer per uur rijden op het moment dat een auto met zomerbanden al stilstaat …
Ons advies — je banden vormen het enige contactpunt tussen je auto en de weg. Zorg dan ook steeds voor aangepast wagenschoeisel. Goedkoop is vaak duurkoop!